Friday, June 29, 2018

Стрипаџии од Македонија на јубилејната Балканска смотра на млади стрип автори

Од 29 јуни до 1 јули, во Лесковац, Србија, ќе се одржи јубилејната 20-та по ред Балканска смотра на млади стрип автори. Исто како и претходните половина дузина години, и годинава честа да ја отворат оваа најстара и најмасовна стрип-манифестација во регионот ќе им припадне на македонските автори.


На 29 јуни, со почеток во 16:00 часот, Александар Стеванов, Дарко Богданов и Сашо Гачев ќе ја претстават монографската публикација „Македонскиот стрип во изданијата на новосадски 'Дневник'“. Истиот ден, Никола Темков пред гостите ќе ги презентира годинашните стрип-публикации во издание на скопски „Стрип квадрат“, меѓу кои и магазинот „Деветка“.


Актуелната мaкедонска стрип-сцена ќе биде претставена и на трибина, која ќе се одржи на вториот ден од тридневната манифестација, а покрај споменатите стрип-автори од Македонија, специјален гостин на оваа Смотра ќе биде и ветеранот - Ласко Џуровски.

No comments: