Monday, April 11, 2011

Милениумски крст

По што е препознатлива Македонија за луѓето коишто живеат надвор од неа и дали за вистински да го цениме тоа нешто најпрво треба да добиеме пофалба од странците?

На Еврокартата изработена во 2010 година од Лего коцки на исто рамниште како Стоун Хенџ, Биг Бен, Ајфеловата кула, Колосеумот во Рим и кривата кула во Пиза, е прикажан и македонскиот Милениумски крст во Скопје.

На овој амбициозен проект, пет месеци, од април до септември работеле Vanessa Graf, Tanja Kusserow-Kurth, Torsten Scheer, Bruno Kurth и Tobias Reichling.

Нејзината големина е 3.84х3.84 метри, а во неа се вградени околу 53 500 лего коцки (само за рељефот, без оние за објектите).

Повеќе за овој проект можете да видите и прочитате на Интернет страната t-reichling.de

Посебно ме радува новината дека просторот околу Милениумскиот крст (вистинскиот, не на еврокартата!) наскоро ќе биде уреден, со што би блеснал во целосен сјај.

Кликнете на сликите за целосен размер!

1 comment:

Morgana said...

Интересно! Обожавам лего коцки :)