Македонски автори на стрип-колонија во Рашка

Од 3 до 7 август, на брегот на живописното Семетешко Езеро, во непосредна близина на Рашка, беше одржана меѓународната стрип-колонија Рашка – 2018. И оваа година, исто како и претходните неколку, не помина без македонските стрип-уметници.Стрип-колонијата во Рашка, која по својот карактер е уникатна не само во Србија, туку и во целиот регион, се одржа традиционално, веќе по седми пат. Истата беше во организација на Центарот за култура, образование и информирање „Градац“, Клубот на ликовни уметници „Рашка школа“, Канцеларијата за млади и Општина Рашка. Покрај учесниците од стрип-школите од Белград, Лековац, Никшиќ и од домаќинот Рашка, учество на оваа петдневна манифестација зедоа и претставници од стрип-школата од Велес, што е резултат на меѓународниот ангажман на Стрип центарот на Македонија со седиште во Велес и на неговиот проект-менаџер Томе Трајков.

„По трет пат сум во организацијата на Стрип-колонијата во Рашка. Соработката со стриповските уметници од Македонија сите три години е на највисоко ниво“, вели историчарката на уметност Данијела Матовиќ. „Од почетокот се со нас. Со своето несебично знаење и искуство придонесоа да се зацврсти темелот на нашиот настан, а со својата љубезност и добра комуникација со останатите учесници ја направија и атмосферата во Рашка попријатна и потопла. Очекувам дека соработката и во иднина ќе биде продолжена. Македонија има одлични претставници на деветтата уметност кои во најдобро светло ја претставуваат вон нејзините граници.“

Несебично подучувајќи ги младите таленти и откривајќи дел од малите тајни на големите мајстори, свои излагања на колонијата имаа Дарко Стојановиќ и светски познатиот сликар и стрип-автор Петар Меселџија. Предавања одржаа и членовите на некогашната култна уметничка група „Београдски круг 2“, неповторливиот Жељко Пахек и секогаш елоквентниот Бојан М. Ѓукиќ, кој воедно имаше и изложба. А во позначајните имиња, од триесеттината годинашни учесници, се вбројуваат и Владимир Весовиќ, Горан Трајковиќ, Милош Цветковиќ, Илија Никчевиќ и Машан Савељиќ.

Во рамки на колонијата беше промовиран петтиот број на српската стрип-ревија „Рас комик“, во кој меѓу другите е објавен и стрип од 12 страници на сценаристот Александар Стеванов од Штип и илустраторот Дарко Богданов од Виница. А покрај споделените искуства и договорените идни меѓународни проекти и соработки, на маргините на оваа манифестација беше претставен дел од поновата македонска стрип-продукција, вклучително и последните два броја на магазинот „Стрип Креатор“.

Честит Илинден 2018

Честит Илинден граѓани на Република Македонија и Македонци ширум светот!

Поздрав со новокомпонираната македонска патриотска песна "Да си жива и здрава Македонијо" од Куку Леле

Да си жива и здрава
уште илјада години, Македонијо!
Да си вечна и силна
со тебе сме големи, Македонијо!
ИЛИНДЕН ќе го славиме
со глави кренати, Македонијо!
Овој ден нека трае
како светлост низ векови, Македонијо!
Да си жива и здрава Македонијо

Промоција во Охрид на „Македонскиот стрип во изданијата на новосадски ’Дневник‘“

На 7 август, со почеток во 20:00 часот, во caffee & bar Shilla во Охрид, ќе се одржи промоција на книгата „Македонскиот стрип во изданијата на новосадски ’Дневник‘“.

Стрипаџии од Македонија на јубилејната Балканска смотра на млади стрип автори

Од 29 јуни до 1 јули, во Лесковац, Србија, ќе се одржи јубилејната 20-та по ред Балканска смотра на млади стрип автори. Исто како и претходните половина дузина години, и годинава честа да ја отворат оваа најстара и најмасовна стрип-манифестација во регионот ќе им припадне на македонските автори.


На 29 јуни, со почеток во 16:00 часот, Александар Стеванов, Дарко Богданов и Сашо Гачев ќе ја претстават монографската публикација „Македонскиот стрип во изданијата на новосадски 'Дневник'“. Истиот ден, Никола Темков пред гостите ќе ги презентира годинашните стрип-публикации во издание на скопски „Стрип квадрат“, меѓу кои и магазинот „Деветка“.


Актуелната мaкедонска стрип-сцена ќе биде претставена и на трибина, која ќе се одржи на вториот ден од тридневната манифестација, а покрај споменатите стрип-автори од Македонија, специјален гостин на оваа Смотра ќе биде и ветеранот - Ласко Џуровски.