Saturday, June 10, 2023

Македонскиот стрип претставен во Букурешт

На мултимедијалната патувачка изложба „CAN for Balkans“, поставена во Националната библиотека на Романија, во Букурешт е претставен македонскиот стрип. Изложбата ќе биде отворена до 12 јуни, а покрај делата на авторите од Србија, Албанија и Романија, на неа се изложени и стрипови на историска тематика на неколку генерации македонски автори. Љубомир Филиповски, Илија Јордановски, Миле Топуз, Драган Ташковски, Диме Иванов-Димано, Дарко Богданов и Александар Стеванов, кој воедно е и селектор на македонскиот сегмент од изложбата, се само дел од македонските стрипописци во чии неколку стотици стрип-табли ќе можат да уживаат романските вљубеници во деветтата уметност.

 


– Најголемиот дел од македонските стрипови поставени во Букурешт се премиерно објавени во детското списание „Наш свет“, во српската ревија „Никад робом“, во првата македонска стрип-ревија „Макстрип“, а во поново време и како албумски изданија. Од историските личности во нив се среќаваат Александар III Македонски, Хацон, Пребонд, св. Кирил и Методиј, св. Климент Охридски, цар Самуил, војводата Ивец, цар Гаврил Радомир, Ѓорѓи Војтех, Карпош, Сирма војвода и ѓемиџиите, но и фикциони ликови сместени на историскиот фон. Еден таков лик, Самуиловиот едноок воин Никола, е избран за најемблематичен протагонист од македонските историски стрипови и како таков е отпечатен во реална величина, изјави Стеванов.

Изложбата е организирана како дел од активностите на меѓународниот проект „CAN for Balkans“ (Comics alliance networking), во рамките на кој беше објавена и публикација за историјата на балканскиот историски стрип, вклучително и македонскиот. По минатогодишното гостување во Брашов, ова е второ претставување на македонскиот стрип пред романската публика. Патувачката мултиметијална стрип-изложба, чија реализација е кофинансирана од Европската Унија, досега беше поставена и во Тирана, Брисел, Лесковац, а пред неколку месеци и во Велес. Со нејзиното поставување во Букурешт се заокружува проектот „CAN for Balkans“, во чија имплементација како партнерска организација е вклучен и Стрип центарот на Македонија со седиште во Велес.

No comments: