Sunday, June 03, 2018

Представљена књига Македонски стрип у издањима новосадског Дневника

Књига Александра Стеванова, Дарка Богданова и Саше Гачева Македонски стрип у издањима новосадског Дневника промовисана је 12. маја у скопском Македонском културном центру.



Та монографска публикација у Б-5 формату, с индексом ради лакше навигације, на 72 странице нуди много више него што обећава својим насловом. Осим историје и фактографије у вези с осамдесетим годинама прошлог века у СФРЈ, обрађени су стрипови македонских аутора, међу којима и епизоде „Велики Блек” и „Лун, краљ поноћи”.

Уједно је анализиран културолошки утицај који су мегапопуларна издања, радо читана широм бивше Југославије, имала у Македонији и годинама после гашења. Да би се схватиле његове размере, довољно је рећи да су стрипови новосадског „Дневника” често штампани у тиражу од стотину хиљада примерака. Очекујемо да ће поменута публикација ускоро наћи пут и до наших читалаца. 


Аутори се надају да ће то издање испунити можда најважнији циљ, а то је буђење свести да македонска стрип-култура има дужу традицију него што се мисли, па је то још један стимуланс за оживљавање те неправедно маргинализоване гране савремене комерцијалне уметности.

“Лаким и разумљивим стилом, приступачна и публици неупућеној у ту уметност, а обогаћена изјавама професионалаца, уредника, издавача и аутора из тог периода, књига нам даје увид у процес њихове израде и околности под којима су објављивани”, каже Дарко Богданов, додајући као пример цитате из интервјуа с југословенском стрип-легендом Банетом Керцом и једним од најплоднијих сценариста Миодрагом Милановићем.


“Књига посвећених историји македонског стрипа је невероватно мало, а у последњих тридесет година објављене су само две такве”, каже Александар Стеванов. “Управо због тога ова публикација, која открива неке непознате догађаје из његове прошлости, представља храбар корак ка подизању друштвеног статуса те уметности у нашој земљи. Иако није рађена са свесном намером да учврсти везе између Македонаца и Срба, за које мислим да су нераскидиве, резултат је управо такав. И поред тога што не познајем много ваших људи, оне које знам заиста ценим, а и без тога гајим топле осећаје према српском народу.“

С. Милачић

No comments: