Поздрав до Нимиц

Во интервју за грчкиот весник „Катимерини“, а пренесено од Канал 5[1], медијаторот за спорот со името, Метју Нимиц рекол:

„Прво, треба да постои договор за името на државата кое ќе го содржи терминот Македонија, но и една разумна одредница, според мое мислење, географска одредница би било најдоброто нешто за да се осигури достоинството на земјата, но исто така да се разграничи од големиот дел на Македонија, кој е нераскинлив дел од Грција.“

По пореден пат би сакал да му порачам на Нимиц, дека единствениот разумен договор во врска со спорот за името е: Република Македонија, без никакви придавки и додавки.


[1] Сања Ристовска Нимиц: дојде време да се реши проблемот за името, Канал 5, 2 ноември

No comments: