Wednesday, December 16, 2015

Грција можеше да го реши спорот уште во 1995 година ако сакаше!

Цитат на неделата:
 
Хеленската Република, која единствено го спори името на нашата држава во однос на целиот останат свет, доколку сакаше да го реши проблемот за името, тоа можеше да го стори уште во 1990-тите години ако Атина нѐ признаеше под официјалното уставно име Република Македонија. Тоа во исто време е единственото прифатливо име за нас, а го признаа над 120 држави во светот. Атина не го стори тоа, а повеќе од 20 години глуми дека бара компромис. Тоа го потврди и пресудата на Меѓународниот суд, во согласност со меѓународното право, која јасно и прецизно кажа дека Грција ја прекршила Привремената спогодба. Иако Грција не треба да врши понатамошно блокирање на зачленувањето на Република Македонија во НАТО или други меѓународни организации, таа го прави тоа. Оттаму, доколку нашиот јужен сосед е навистина подготвен за историски исчекор, како што се навестува, тогаш треба да даде и историски предлог - да го предложи името Република Македонија, односно да се помири со фактот за неменливоста на уставното име на државата.

No comments: