Sunday, August 02, 2015

Честит Втори Август

На втори август (20 јули спред јулијанскиот календар) 1903 година е започнато славното Илинденско востание.

Четриесетиедна година потоа во манастирот Св. Прохор Пчински, на првото заседание на Антифашистичкото Собрание за Народно Ослободување на Македонија (АСНОМ) се удрени темелите на модерната македонска држава.

Честит и вековит Втори Август - Илинден, празник кој на граѓаните на Република Македонија им носи двоен повод за славење!


Припишано знаме на илинденското востание ЛИНК

No comments: