Friday, July 22, 2011

Не сме сакале да го решиме спорот?

Додека едни се борат за бришење на привремената референца од сите места од кадешто тоа е возможно, други се залагаат за промена на името!

The Washington Times (Macedonia tiff all Greek to NATO, EU):

“People want to get into the EU, but they don’t want to resolve the problem of the name,” Ms. Arsova-Miloshevska said.

Превод: "Луѓето сакаат да влезат во ЕУ, но тие не сакаат да се реши спорот со името" рече Госпоѓица Арсова-Милошевска (лидер на новата партија Републиканска Алијанса).

Напротив, Македонците сакаат спорот да се реши, час поскоро, и тоа со зачувување на нашето вековно име - Македонија. Македонците не беа тие кои го создадоа овој спор, туку Грците. Македонците сакаат наметнатиот спор да се реши со тоа што официјална Грција ќе се вразуми и ќе престане да ја блокира мирољубивата Македонија.

А ако мислите на тоа дека не сакаме да го решиме спорот со тоа што ќе си го смениме името, е да во право сте. Не сакаме!

“So we have to explain to them why this is important because without resolving this problem, there is not going to be economic growth."

Превод: "Затоа мораме да им објасниме зошто е важно ова, бидејќи без решен проблем нема економски напредок."

Не го потценувајте народот. Народот може вам да ви држи лекции, а не вие нему да му ги објаснувате вашите фрустрации.

А зошто ова не и го кажувате на Грците кои поради тоа што се во ЕУ гледам имаат огромен економски развој, за малку не банкротираа. Зошто не им речете да престанат да создаваат спорови со кои ја држат Македонија како заложник?

Ако вам ви чини - ваше право, но имајте предвид дека нам на Македонците не ни чини да бидеме проститутки и да си го продадеме името за наводен економски развој!

Ако ЕУ бара од нас да извршиме харакири на македонскиот идентитет пред да влеземе во ЕУ, тогаш не благодарам, кој паметен би сакал да биде член во таква организација. А проблемот што ни го наметна Грција ќе го решиме, но не со промена на име!

No comments: