НЛО посети на Македонија во 2006 година

58. Забележан НЛО над Плачковица,
почеток на 2006 година, Плачковица, кај Кочани[6]

На почетокот од 2006 година, во раните утрински часови над Плачковица кај Кочани, се забележани две НЛО во форма на давидови ѕвезди.

Тој додава дека пред околу шест месеци имал слично искуство, кога видел два НЛО-објекта на истото место над Плачковица, кај Кочани.

- Објектите што ги видов беа во форма на Давидови ѕвезди. По пет минути, почнаа да се распоредуваат во вид на крст, се додека не се изгубија сосема. Беше полна месечина, рано наутро, околу четири часот - рече тој.

Тој вели дека заедно со другарите многу пати досега виделе НЛО и тоа најмногу над Црквиште, близу с. Мородвис во општината Зрновци. Најмногу летала се појавувале за време на празниците, околу Прочка и Велигден.
“[6]

59. Отпечаток од НЛО,
18 март 2006, кичевско [54]

На 18 март 2006 година во кичевско, веројатно за прв пат во Македонија медиумски е соопштено за наводен отпечаток од НЛО.


„Трага од приземјување на мистериозен објект, во форма на правилен прстен, со пречник од четири метри и дебелина од 40 сантиметри, деновиве била откриена во близина на кичевското село Крушица. Трагата се наоѓа на 500 метри оддалеченост од селото, а според месните жители, била направена меѓу 12 јули и 12 август, од засега неутврден предмет, кој оставил силен отпечаток, пожолтувајќи ја тревата во прстенот. Сите показатели на местото на настанот укажуваат дека веројатно се работи за голем кружен објект, тежок повеќе тони, а локалните жители тврдат дека дивеч или луѓе не би можеле да направат таков отпечаток...

Милан Сиљановски, жител на селото Крушица, кој првпат во неделата ја открил мистериозната трага, вели дека отпечатокот не бил направен од луѓе, бидејќи во тој случај тревата би била искорната, а покрај тоа, во селото има само дваесетина жители и никој не знае од каде потекнува отпечатокот.

- Трагата била направена во периодот меѓу 12 јули и 12 август, но никој не знае со точност кога и како. Мислам дека се работи за летачка чинија или друг неидентификуван објект, бидејќи ние во селото не забележавме ништо сомнително во овој период. Постои можност отпечатокот да бил направен од голем товар исфрлен од хеликоптер, меѓутоа, сигурно ќе слушневме бучава или ќе забележевме нешто. Диви животни не можеле да направат толку правилен круг со насекаде еднаква дебелина. Во селото нема луѓе што би направиле такво нешто, а и без тоа, отпечатокот немаше да изгледа вака да беше направен од луѓе - вели Сиљановски.“[54]

Нешто слично во Хрватска има забележано мој познаник со кого порано често контактирав.


„Zlatko Sabolek (48) iz sela Peščenika kraj Koprivnice u nedjelju je zamijetio krug u žitu promjera pet metara.“[55]

Сепак дали во овие случаи се работи за слетување на НЛО или пак причините за круговите се инакви - не може со сигурност да се каже. Постојат низа на поовоземски објаснувања, дел од кои што и сам ги имам искусено.[56] На Нет можат да се пронајдат илјадници написи за тоа како можете да изработите вакви отпечатоци.[57]

60. Забележан НЛО,
лето 2006[58]

На Интернет форум постои пишано сведоштво за забележан НЛО во летото 2006 година.

А ако не верувате во вонземјани јас сум видел два пати. Еднаш ко бев мал 5 години тоа беше како фичо и се движеше над една зграда, а вториот пат беше ова лето. Овај пат се движеше со огромна брзина и го прелета целото небо за две минути а се гледаше ксо големина на ѕвезда. За тоа би требело огромна брзина нао не ни блиску на брзината на светлината. Можеби 15 МАХ (МАХ брзина на звукот) ама не беше ни блиску на брзината на светлината.“[58]

61. Забележан НЛО над Плачковица,
2006, Плачковица [6][59]

НЛО над планината Плачковица е забележан уште еднаш истата година.

Дека територијата на Македонија е често посетувана од т. н. неидентификувани летачки објекти покажува и последниот случај од пред неколку дена, кога на раздалеченост од 45 километри е видено летало за кое очевидците тврдат дека е летачка чинија. Едниот од нив, Борче Јаневски од Кочани, вели дека случката од пред неколку дена не го изненадила многу, бидејќи не му е првпат да гледа НЛО-објекти.

- Во саботата околу 21 часот на небото под Плачковица видов објект во ромбоидна форма со бела боја. За време од околу две минути, колку што можев да го видам објектот, бојата се менуваше и стана портокалова. Знам дека не е метеорски дожд, зашто објектот се движеше паралелно, а не дијагонално како метеорите.
..

Вториот очевидец, Мите Николов од с. Драгоево, близу Штип вели дека околу 21 часот сигурно видел нешто на небото, но не е сигурен што е всушност тоа. “[6]

„Можеби некој се сеќава на случката од лани лето, кога над планината плачковица се појави нешто во вид на трапез?? Јас лично го видов тоа, стоеше околу еден час над планината(така изгледаше) Наредниот ден видов во весник дека тоа било НЛО ама мене искрено не ми се веруваше дека е такво нешто... Можеби е имало нешто на врвот на планината, бидејќи беше темно и не се гледаше врвот, сепак остана затефтерено дека тоа било НЛО“[59]

62. Забележан НЛО над Плачковица,
2006, Плачковица [6]

Следниот ден повторно е забележан НЛО на истото место.

И следниот ден видов сличен објект, но глетката траеше кратко, бидејќи времето не беше убаво - рече тој. “[6]

63. Забележан НЛО,
август 2006[60][61]

Интернет сведоштво за забележан НЛО во Македонија во 2006 година.

"A STAR BUT CHANGING COLOURS AND LEAVES TRAIL AS IT MOVES

I`m SEEING SOMETHING IN THE SKY RIGHT NOW ITS LIKE A STAR BUT GLOWS MORE IN DIFFRENT COLOURS. AS IT MOVES IT LEAVES A TRAIL AND ITS MOVING DOWN FAST ITS ALMOST GONE BEHIND THE HILL.... THIS IS NOTHING LIKE Ive EVER SEEN BEFORE IT WAS CLOSE TO BIG BEAR BUT IT MOVED LEFT AND DOWN SO FAST"[60][61]

64. Забележан НЛО,
август 2006, Скопје[62][63]

Уште едно интернет сведоштво за забележан НЛО во Македонија во 2006 година.

"orange-red object under Republic of Macedonia

There was just one object, it's shape was triangle with same shadow under the triange, it was with orange-red colour. It was seen in two places, 18km appart. All Tv stations reported this UFO so if you need more information contact them. Also they have pictures,and video material."[62][63]

[6] НЛО над Плачковица, Tirekovmirece, 16/08/2006
[54] НЛО слетал во Кичевско?!, Дневник, 18/03/2006
[55] Smiljko Kajtez (25) kaže da je mislio da je riječ o balonu. Nakon što ga je snimio, objekt je naglo nestao... No, kasnije je priznao da je prevarant, 24sata.hr, 12/06/2007
[56] Отпечаток од летечка чинија, Internet Macedonian, 11/02/2011
[57] How to Make a Crop Circle
[58] Вонземјани, НЛО... (231), Кајгана (BountyHunter), 29/01/2007
[59] Вонземјани, НЛО... (400), Кајгана (Рунчев), 26/06/2007
[60] UFO Report ID:28932
[61] nuforc.org
[62] UFO Report ID:28964
[63] nuforc.org

No comments: