Зошто НАТО ѝ забрани на Македонија да ги употребува тенковите Т-72?


„Зошто НАТО ѝ нареди на Македонија да ги исфрли од употреба руските борбени авиони СУ-25 со изговор дека тие не ги задоволуваат стандардите на НАТО, кога истите тие авиони ги користат армиите на Словачка, Чешка и Бугарија кои се членки на НАТО?
Су-25
Зошто во 2001 година НАТО ѝ забрани на Македонија да ги употребува тенковите Т-72, кога тие тенкови ги употребуваат армиите на Полска, Чешка и Унгарија кои се членки на НАТО?
Кого штитеше НАТО во 2001 година, и зошто и денес НАТО ѝ забранува на Македонија да ги користи своите авиони за да ја заштити својата територија и своето небо?

Дали НАТО им дава знаци на терористите дека можат слободно да прават што сакаат во Македонија, затоа што НАТО повторно ќе биде на нивна страна и ќе ги заштитува?“


„...Од досега презентираните ставови на НАТО може да се изведе јасен заклучок дека на нашата земја најмногу ѝ се забележува за опремувањето на оружените сили со орудија кои покрај за дефанзивни можат ефективно да се користат и за офанзивни воени дејствија. Тука пред се мислам на борбените авиони Су-25, борбените хеликоптери Ми-24, повеќецевните ракетно-лансирни системи БМ-21 и тенковите Т-72.

T-72

Оние со добро помнење ќе се сетат дека од сето споменато оружје НАТО најмногу се противеше токму на процесот на опремување на оклопно-механизираните единици на АРМ со тенкови од типот Т-72. Се уште се свежи сеќавањата на силниот политички притисокот кој Западот го вршеше врз Македонија и Украина со цел да ја спречи испораката на споменатите тенкови до македонската армија. Сето тоа се случуваше во време кога Македонија и Украина не беа (ниту пак денес се) под какво било ембарго за трговија со оружје и воена техника.

Дека ставот на НАТО против опремување на македонската армија со тенкови од типот Т-72 нема никаква врска со стандардите на Алијансата стана јасно кога Брисел ѝ "препорача" на АРМ своите нови тенкови да ги стационира што подалеку од невралгичните региони кои во тоа време се уште беа под контрола на т.н. ОНА. Следејќи ги препораките на Брисел, Армијата донесе одлука најсовремените тенкови кои ги поседуваат нашите вооружени сили да бидат стационирани во касарната во Струмица.
Mi-24

Тенкот Т-72 се наоѓа во вооружување на армиите на многу земји во светот, меѓу другите и во оружените сили на Бугарија, Романија, Словачка, па дури и Словенија која поседува најмалку 30 тенкови од типот М-84А, што всушност претставува лиценцно произведена југословенска модификација на тенкот Т-72М. Интересно е што споменатите земји се истите тие кои на претстојниот самит на НАТО во Прага ќе бидат поканети да станат полноправни членки на Алијансата. Што е уште поинтересно, тенкот Т-72 е дел и од вооружувањето на НАТО. Имено, него го поседуваат три земји-членки на НАТО: Полска, Чешка и Унгарија. Овие земји немаат намера да се откажат од тенкот Т-72 во скоро време, за што говори и намерата на Чешката Република да спроведе модернизација на 250 тенкови од типот Т-72, со цел да обезбеди употреба на тоа корисно орудие во наредните дваесетина години.

Сето тоа само по себе говори дека тенкот Т-72 воопшто не е пречка на патот на Република Македонија кон полноправно членство во НАТО. Дури и ако процените покажат дека Македонија поседува повеќе тенкови отколку што реално ѝ се потребни, вишокот тенкови кои би требало да се демилитаризираат треба да се бара помеѓу тенковите на македонската армија од постара генерација и со послаби карактеристики, какви што се немодернизираните тенкови од типот Т-55А.

Примерот со тенкот Т-72 го искористив да го доловам апсурдот кој ги следи "добронамерните" забелешки на НАТО. Тоа се однесува и на другото тешко оружје кое го поседува нашата армија. Имено борбените авиони Су-25 ги има во Бугарија, Словачка и Чешка додека борбените хеликоптери Ми-24 се наоѓаат во вооружувањето на Бугарија, Полска, Словачка, Чешка и Унгарија.“

1 comment:

MAKEDONSKA AKROPOLA said...

Мораме секогаш да имаме на ум дека НАТО има за крајна цел уништување на сите независни Македонски/Православни држави.