Не си го продавај Кољо чифликот - Бени Гудман

Македонскиот фолклор претставува непресушлив извор на инспирација, не само за македонските, туку и за светски познатите музичари. Меѓу оние кои што црпеле инспирација од делата на македонскиот народен гениј е и американскиот музичар Бени Гудман (Benny Goodman), познат како „кралот на свингот“ (King of Swing) кој во педесеттите или шеесеттите години од минатиот век ја има преработено македонската народна песна „Не си го продавај Кољо чифликот“.За да ја слушнете верзијата на „Не си го продавај Кољо чифликот“ во изведба на Бени Гудман, кликнете на плеерот долу:


Информација преземена од: Стаматовски

No comments: