Thursday, September 15, 2011

Кошаркарска Република Македонија

Македонските кошаркари со низата од историски победи на Евробаскет 2011 во Литванија обезбедија влез во полуфиналето меѓу првите четирите репрезентации на стариот континент.


Најубавиот опис на победата на македонските кошаркари против домаќинот Литванија можете да го прочитате на Sportnet.Hr (автор Mario Majdić Natrlin):

Odigrane su prve dvije utakmice četvrtfinala Eurobasketa u Litvi. Saznali smo i prvi polufinalni par, nakon što su odlični Španjolci eliminirali Sloveniju, a Makedonci na koljena bacili kompletnu Litvu...

Одиграни се првите два натпревари од четвртфиналето на евробаскетот во Литванија. Го научивме првиот полу-финален пар, откако одличните Шпанци ја елиминирани Словенија, а Македонците на колена ја фрлија цела Литванија ...

Tko bi rekao da će pobjeda Makedonaca nad njihovim bezvremenskim rivalima Grcima biti tek uvod u povijesni pohod na košarkašku velesilu Litvu?

Кој би рекол дека победата на Македонците против нивните вечни ривали Грците ќе биде само вовед во историски поход на кошаркарската велесила Литванија?

Nakon što su poharali Alytus i osvojili Vilnius, potomci Aleksandra Makedonskog krenuli su na nemilosrdan pohod prema košarkaškoj prijestolnici Litve - Kaunasu. Dočekalo ih je tamo 15.000 napaljenih Litavaca, ali ni mnogobrojnija vojska košarkaških intelektualaca nije uspjela zadržati njihov prodor na sam vrh europske košarke.

Откако ја нападнаa Alytus и покориja Вилнус, потомците на Александар Македонски тргнаа на немилосрден поход кон кошаркарската престолнина на Литванија - Каунас. Таму ги дочекаа 15.000 напалени Литванците, но ни многу побројна армија од кошаркарски интелектуалци не успеаја да го задржи нивниот пробив кон врвот на европската кошарка.

Jer makedonska koplja su dugačka i oštra. Formacija čvrsta, a Aleksandar ih sigurno promatra iz nekog helenističkog raja i sa smiješkom dobacuje: "Tako sam vas učio!".

Бидејќи македонските копја се долги и остри. Формацијата е цврста и Александар сигурно ги гледа од некој хеленистички рај и со насмевка им довикува: "Така ве учев!".

I dok je jedan od najvećih vojskovođa svih vremena svoje pohode usmjerio prema istoku, izabranici Marina Dokuzovskog krenuli su prema sjeveru, ali filozofija je ostala ista. Jer ovi Makedonci su ratnici koliko i košarkaši, borci koliko i tehničari. I, uz to, uspijevaju biti prokleto neodoljivi!

И додека еден од најголемите војсководци на сите времиња, своите походи ги насочи кон исток, избраниците на Марин Докузовски се упатија кон север, но филозофијата и понатаму остана истата. Бидејќи овие Македонци се воини исто толку колку што се кошаркари, борци исто толку колку и техничари. И, згора на тоа, успеваат да бидат проклето неодоливи!

Makedonska "falanga" jednako je ubojito oružje bila i u antičkom vremenu kao i danas, 2011. u vremenu iPada i Twittera. I njezina najveća slabost, loša pokretljivost, trebala je danas pasti u vodu protiv brze i neugodne tranzicije Litvanaca. Ali, u korijenima Makedonaca očito je još uvijek duboko urezan genijalni strateg koji itekako zna bitku odvesti u svom smjeru.

Македонската "фаланга" е подеднакво смртоносно оружје и во античките времиња, но и денес, во 2011 година, во време на iPad и Твитер. И нејзината најголема слабост, лошата подвижност, денес треба да падне во вода од брзата и непријатна транзиција на Литванците. Но, во корените на Македонците очигледно сè уште длабоко е врежан брилијантниот стратег кој знае битката да ја однесе во свој правец.

Demostenove "filipike" na igru Makedonije koje smo imali spremljene "na lageru" u slučaju poraza od Litve, sada padaju u vodu. Momci su se ponovno dokazali. Sada ih čekaju Španjolci i borba za medalju.

Демостеновите "Филипики" на играта на Македонија што ја имавме спремено "на лагер" во случај на пораз од Литванија, сега паѓа во вода. Момчињата уште еднаш се покажаа. Сега ги чекаат Шпанците и борбата за медал.

No comments: