Македонскиот лав

Ви препорачувам да го прочитате блог-написот „Македонскиот лав во Македонската борба (18-20 век)“, објавен на 13 декември 2014 година на блогот marPedia.


„Додека го склопував  постот за историјата на македоснкиот лав, забележав дека на интернет има многу малку податоци за симболите од илинденското време. За среќа наидов, случајно, на одличниот блог http://documents-mk.blogspot.cz/, и благодарение на неговиот автор ја склопив долната галерија. Линк до знамиња и до грбови

Во овој пост се претставени решенија на Македонскиот лав за периодот 18-20 век. Се надевам дека ги имам пронајдено најголемиот дел од нив.

Лавот се сретнува најпрвин на мијачките знамиња, или бајраци. Двата најстари зачувани примероци се стари околу 200 години. Други два примерока, свадбарски мијачки знамиња, се представени во Музејот на Македонија.“

За повеќе клик!

No comments: