За слободата на Македонија


На денешен ден 23 10 1893 , шестмина Македонци револуционери интелектуалци во Солун, ја формираа МАКЕДОНСКАТА РЕВОЛУЦИОНЕРНА ОРГАНИЗАЦИЈА.

1. Дамјан Груев - учител, родум од с. Смилево
2. Христо Татарчев - доктор, родум од Ресен
3. Петар Поп Арсов - учител, родум од с. Богомила, Велешко
4. Иван Хаџи Николов - книжар, родум од Кукуш
5. Антон Димитров - учител, родум од с. Ајватово, Солунско
6. Христо Батанџиев - учител, родум од с. Гуменџе (Ениџе), Вардарско

No comments: