Референцата најмногу им пречела на етничките Албанци?

Во интервју за Алсат-М, а пренесено, меѓу другите, од Утрински весник[1], лидерот на ДУИ Али Ахмети изјави:

„Крајно време е да се реши спорот со името. Ние веќе не ја сакаме референцата БЈРМ. Албанците не се согласуваат да се викаат БЈРМ затоа што тие не се Словени[2]“

Се постаува прашањето штом етничките Албанци, како што тврди Ахмети, не ја сакаат референцата, зошто тогаш по ѓаволите не влијаат Албанија да престане да се обраќа на Македонија користејќи ја истата таа привремената референца?[3] Всушност на прво место, штом Албанците не ја сакаат референцата, зошто тогаш Албанија воопшто ја користи референцата? Албанија работи против интересите на Албанците?

Од што етничките Албанци не ја сакале референцата, пошто не биле Словени, истата дури и ја ставиле на оваа иредентистичка мапа, креација на болни умови:


Да беше добронамерен во намерите, наместо да се занимава со пуштање на пробни балони за промена на името на земјата во која што и тој живее и која што и него го храни и доколку навистина референцата толку многу му пречеше, небаре повеќе одошто на етничките Македонци, Ахмети досега сто пати ќе се обидеше да издејствува и ќе издејствуваше Албанија да ја признае Македонија под уставното име.

Арно ама...

[1] Ахмети: Идентитетот не е дел од спорот, Утрински весник, 17.05.2013
[2] алудира на „...југословенска Република...“

No comments: