Модификации на знамето на Република Македонија, четврти дел

34. Македонија - Португалија

Комбинирано знаме на Македонија и Португалија.

Автор на сликата: fexilamos; извор: Macedonia_Portugal

35. Стоп на полициската бруталност

Симболот на иницијативата против полициската бруталност аплициран врз знамето на Република Македонија.


Извор на сликата: Статистика за полициска бруталност

36. МВР

Модифицирано лого на МВР поставено врз актуелното знаме на Република Македонија


Се чини дека и противниците на полициската бруталност, а според ова и самата полиција се идентификува со знамето на Република Македонија. Извор на сликата - Денешен.

37. Насликано знаме

Насликано знаме на Република Македонија.


Извор на слиакта: Viva Macedonia; Автор: starbuxx

Дополнително - детски цртежи на знамето на Република Македонија:

38. Модифицирано знаме со тупаница

Модификација на знамето на Република Македонија со тупаница.


Извор на сликата: Dev ID Contest Voting

39. Знаме на Долни Дримкол

Знамето на Здружението за развој и афирмација на Долни Дримкол, Долни Дримкол - Луково, претставува модифицирано македонско знаме.


Опис на знамето:

„Знамето на Здружението за развој и афирмација на Долни Дримкол ДОЛНИ ДРИМКОЛ-ЛУКОВО с.Луково Струга во основа асоцира на Македонија и македонско знаме додадени се четири сончеви зраци во форма на буквата Х кои од надворешните агли каде крстот се спојува со правоаголникот радиално се шират према аглите и горните и долни рабови(гледано од хоризонтална поставеност) од црвената основа на знамето исто како што се поставени на државното знаме на Република Македонија. Сончевите зраци се вкрстуваат по дијагонала, хоризонтала и вертикала. Дијаметарот на сончевиот диск е една седмина од должината на знамето. Центарот на синиот цвет се поклопува со точката во која се сечат дијагоналите на знамето.

Односот на ширината и должината на знамето е еден наспрема два и истото е симетрично и може да биде хоризонтално или вертикално поставено, со или без грбот на ЗРАДД. Синиот цвет и шарите се земени од невестинската носија во Долни Дримкол.“

Извор на сликата и цитатот: ЗРАДД ДОЛНИ ДРИМКОЛ-ЛУКОВО Струга

40. Вегета

Македонското знаме изработено од кромид, моркови и домати на реклама-плакат на Вегета.


Извор на сликата:  Комерцијална злоупотреба на знамето?

Нешто слично може да се види и на фотографијата долу, на која што има македонско знаме направено од парчиња диња и лубеница:


Види и:

41.Борбен шопинг

Комбинација на знамето на Република Македонија и она на нашиот јужен сосед.Извор: ОКНО

Слична комбинација, но со претходното македонско знаме, може да се види овде (извор)

42. Made in Macedonia

Модификација на македонското знаме, на кое што наместо централниот сончев диск, е аплицирано логото на кампањата „За наше добро, made in Macedonia“.


Извор: Ерепублик

43. Знаме на пита

Македонското знаме на питаЗа овој специјалитет поставен на сајтот Coolinarka, еден читател искоментирал:

„stvarno izlgeda kako makedonsko zname :)“

Извор: Coolinarka

Сепак се работи за случајност, исто како што овој цвет случајно наликува на македонското знаме - врска.

44. Камено знаме

Македонското знаме изрезбано на камена плочка

Всушност вистината е малку поинаква. Според одредени личности актуелното македонско знаме, меѓу другото, е инспирирано и од оваа камена плочка стара неколку милениуми.

Извор: Macedonian Documents

1 comment:

Pane Perunovski said...

И влашкото знаме е исто како цртежот на каменот.