ТЕТОВСКИТЕ ВЛАСТИ БЕЗ ГРИЖА ЗА МАКЕДОНСКИТЕ СПОМЕНИЦИ

СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС

8 јуни 2013 година, Тетово, Македонија - Светскиот Македонски Конгрес (СМК) за срамна ја смета негрижата на тетовските власти за македонските споменици и со огорченост го осудува повторното шкртање на Споменикот на револуцијата во центарот на Тетово.

СМК ја поздравува иницијативата на тетовскиот Сојуз на борци, прифатена и од Министерството за култура, за повторно враќање на бистите на двајцата тетовски народни херои Тодор Ципоски-Мерџан и Ѓоце Стојчески-Амбарче во кругот до Споменикот на револуцијата, отстранети пред неколку години од локалните власти без никакво објаснување при реконструкција на тетовскиот плоштад.

СМК иницира формирање Дирекција за споменици и спомен обележја при Министерството за култура, која ќе води регистар и грижа за нив на целата територија на Македонија.

No comments: