Од Шпанија за Македонија

Во наредните неколку поста ќе можете да прочитате кратки интервјуа, чија цел е да се разбере какво е мислењето за Македонија на луѓето ширум светот. Благодарност до HawkTheGreat1 кој ги направи интервјуата.

Во првото - средношколец (и многу веројатно иден политичар) од Шпанија кој на Нетот се потпишува како Zeon:

1 Кажете нешто накратко за себе.
-I am a student living in Spain and I plan to study politics in the future.

2 Дали некогаш сте биле во Македонија?
-I have not personally been to Macedonia, but I have several friends who have visited it on counted occasions.

3 Дали имате пријатели од Македонија?
-I know a friend from Macedonia, yes. It is pleasant to talk to him.

4 Кое е првото нешто што ве асоцира кога ќе се спомне името “Македонија”?
-Fruit, because it means "mixture of fruits" in Spanish. *

5 Што мислите за блокадата на Македонија од страна на Грција?
-Greece, or any other country for that matter, should not interfere with what a country wishes to call itself.


6 Доколку некој побара вашата земја да си го смени името дали вие би прифатиле?
-I would never accept government's decision to change our country's name because of some foreign influence.

7 Како пред очите на светот да ја прикажеме вистината за Македонија?
-The public needs to know about this outrage, it should be shown on the News, as these influence people greatly.

8 Како пријателството помеѓу граѓаните на вашата земја и на Македонија да се засили?
-Joining the European Union would be best. I think we can start off by sending our respective foreign advisers to visit our countries though.

9 Сакате ли да упатите некоја порака до граѓаните на Македонија?
-Resist. Do not let the Greek imperialists undermime your values!


* Во Шпанија, земјите од Латинска Америка, Франција ... "Македонија" навистина е вид на салата. За повеќе инфо кликнете тука или тука.

No comments: