Гоце и денешните случувања

Пред некој месец читајки ги стиховите од песната Гоце на Радован Павловски, објавени на блогот на колегата Alex the Great, сосема спонтано ми побудија инспирација за да повлечам паралела меѓу она што се говори во неа и за некои актуелни случувања во Македонија денес. За дел од првичните впечатоци искоментираав и таму, а мислите кои отпосле ми се родија ќе ги споделам овде.

Радован Павловски - Гоце

Се чини дека авторот визионерски ги предвидел случувањата и искушенијата со кои денес Македонија се соочува. Или пак можеби бил доволно мудар да го заклучи тоа од историјата која вечно се повторува циклично. Особено осудени на тоа повторување се оние кои не ја знаат и не учат од неа.

Дури само од зборовите: сонце, земја и мајка песната сама по себе блика од македонштина. Можеби ако ја чита некој странец и нема многу да осети, ама ако некој ја знае македонската вистина и ако го допрел срцето на ова земја нема како да остане рамнодушен.

Како ова да не те погоди право во душа:

Та додека едни народи
Се гаѓаат во срце со Аморови стрели
Овде под покрив од меч
На дар се делат тирании

А можеби денес кога повеќе од било кога во Македонија за сметка на вистинското македонско сонце, измамнички се гради култот и идолопоклоништвото кон ЕУ и НАТО и како замена за сменетото име ни се нуди лажното сонце евроатлантската интеграција најактуелни се стиховите:

Се плашам да не ве измамат
Оти има
Лажно сонце и рана пролет
Среде зима тешка

No comments: