Friday, November 27, 2009

Македонски блогови за стрип и цртежи

Со цел промоција на македонските блогови ја започнувам серијата блогпостови со линкови кон според мене најдобрите блогови од дадена сфера. Би препорачал колегите блогери исто така да линкуваат кон други блогови, особено кога превземаат нешто. Бенефитот од линкувањето е во зголемување на Google Pagerank-от на блогот што се линкува и зголемување на неговиот трафик. Но линкувањето не користи само на оној што е линкуван. Со соодветна алатка колегата блогер може да види од каде доаѓаат неговите посетители и така би можел да дознае за вашиот блог и да стави линк кон него. Од линкувањето голема корист имаат и интернет корисниците коишто на тој начин лесно може да стигнат до содржината што ја бараат и да прочитаат алтернативен став по таа тема како би ја добиле целосната слика.

Во првиот артикал од серијата линкови на денот ви претставувам 18 македонски блогови чијашто главна тема се цртежи, илустрации и/или стрипови... Кој вели дека во Македонија не постои стрип култура.

1. Тхе Мичо
http://themicos.blogspot.com/ e официјален блог на Михајло Димитриевски човекот што ги црта сега веќе култните Еднооки

2. Talamar's Creation's
http://talamarscreations.blogspot.com/ е блог на македонскиот стрип автор Здравко Гиров, На блогот можете да видите негови стрип табли и илустрации.

3. Jovcevski's World
http://igorcomics.blogspot.com/ е блог на познатиот македонски стрип автор Игор Јовчевски. На блогот можете да видите некои негови дела.

4. Vlado's (Bromo's) World
http://bromosworld.blogspot.com/ блог на Владо Јаневски, Македонец којшто живее во Австралија. Во блогот тој објавува министрипови во коишто главната улога ја има неговиот мачор Бромо

5. Jester's Sketchbook
http://jesterssketchbook.blogspot.com/ е блог на Bane the Jester - кој како што самиот се опишува е "Art Student, Ilustrator and Comic Creator... in need of a job :D"

6. Aliens and monster's blog
http://aliensandmonstersblog.blogspot.com/ е блог на Михајло Димитриевски на којшто какошто кажува и самото име на блогот речиси секојдневно постира цртежи на вонземјани или чудовишта.

7. Запек Адвенчрс
http://zapekadventures.blogspot.com/ е уште еден блог на Михајло Димитриевски во којшто можете да видите негови фен цртежи и мини стрипови со Загор

8. Alhemio
http://alhemyo.blogspot.com/ е блог на Vanja којшто се опишува како "Cg artist, studing animation, drawing for fun, and sometimes for cash, martial arts lover and dedicated capoerista."

9. Temnik
http://temnik.blogspot.com/ е блог на Никола Темков - Temnik и на него можете да видите илустрации и стрип табли коишто тој ги изработил.

10. Rasta
http://ddavor2002.blogspot.com/ е блог на стрипаџијата Давор Драмиканин. На блогот можете да видите некои дела на коишто тој се јавува како автор на текст, како и други тековни случувања поврзани со стрип културата во Македонија.

11. ComicWorld
http://aleksandar-sotirovski.blogspot.com/ е блог на еден од најпознатите македонски илустратори и стрип цртачи Александар Сотировски.

12. Ferwar
http://ferwar.blogspot.com/ е блог на Дамјан Михаилов. Блогот постои од 2007 година, а во последните десетина месеци нема објавено ништо.

13. Minion's Art
http://mini93.blogspot.com/ е блог на Антонио Николоски. На блогот можете да видите негови илустрации и по некое клипче и анимации.

14. Крстителче & Sentinel
http://www.krstitelcesentinel.blogspot.com/ е блог на двајца автори Крстителче којшто стои зад приказната и Sentinel задолжен за цртежот. На блогот можете да видите нивни дела - стрип табли и илустрации.

15. Smile art
http://scvetanovski.blogspot.com/ е блог на С. Цветановски. На блогот можете да видите негови илустрации и скици.

16. Woodlands
http://woodlands-project.blogspot.com/ е втор блог на Александар Сотировски на којшто можете да најдете илустрации од неговиот проект woodlands

17. Artistic Show of
http://miksa-x.blogspot.com/ е блог со илустрации на Михаил Наумов кој за себе вели "Studying Animation, Drawing and Drumming."

18. Еднооки
http://ednookiart.blogspot.com/ е четврт блог на Михајло Димитриевски во којшто има објавено илустрации од истоименото шоу

No comments: