Ден на македонската револуционерна борба

Честит празник на македонската револуционерна борба, ден на ВМРО на сите граѓани на Република Македонија и на сите Македонци каде и да се!

На 4 ноември (23 октомври - стар стил) во 1893 година, во домот на Христо Батанџиев во Солун е основана Внатрешната Македонска Револуционерна Организација (ВМРО), а на заседанието учествувале и Христо Татарџев, Даме Груев, Иван Хаџи Николов, Андон Димитров и Петар Поп Арсов.

I-Macedonian.Blogspot.com

No comments: