Happy 8th September

On September 8th 1991, Macedonia separates from Yugoslavia and becames a free independent Republic.

Happy 8th September, Independence day of Republic of Macedonia!

Георги Крстевски - Моја Македонија

Секој ден што од бога ми е подарен
го вдишувам и го живеам ко последен.
Како зрак низ облак што се пробива
нежно те погалува сам.

Дека сè е запишано во ѕвездите
живееме за да некому припаѓаме.
Не знаев дека за тебе јас постојам
бескрајно ти припаѓам знам.

Расти земјо мила, чија не си била,
колку бол во себе само си скрила.
Кога не сум тука срце силно чука
да се вратам таа повикува, моја Македонија.

Јас сум твој, а ти си моја како некогаш
единствена и слободна засекогаш.
Како зрак низ облак ќе се пробијам
за тебе да запејам знај.


I, Macedonian

No comments: