Промена на името не задира во идентитетот?

Во изјава [1] дадена за Нова, од 27 јуни оваа година, портпаролот на ДУИ, Бујар Османи кажа:

„Последниот предлог на медијаторот Нимиц за името не задира во идентитетот и граѓаните мора да го знаат тоа.

Дебата за преговорите мора да има во јавноста, вели во саботното интервју за 24 Вести портпаролот на Демократската унија за интеграција Бујар Османи, наспроти тврдењата од нивниот коалициски партнер дека во моментов нема зошто јавноста да биде известена за идеите на Нимиц.“

Околу потребата за дебата за новиот предлог на Нимиц[2], јас си го кажав своето.[3]


A во врска со првото тврдење на Османи, дека последниот предлог на Нимиц не задирал во идентитетот, всушност каков и да е тој (освен „Република Македонија“), а според Нова се работи за предлог-името „Горна Република Македонија“[2], тој задира и те како во идентитетот на граѓаните на нашата Република.

За разлика од Османи кој што дава свое мислење без да го образложи и поткрепи со факти, како потврда за она што јас го тврдам, а е спротивно на кажаното од него, ќе се послужам со извадок од напис[4] на претседателот на СМК, Тодор Петров:

„По меѓународно право, името на државата е идентитетот на нацијата! А, името на нацијата е името на државата! ... Декларација за идентитетот не е вербализам или резолуција под мишка, туку пасошот како документ за лична идентификација. Таму ви е внесен кодот: името и презимето, датумот и местото на раѓањето, адресата во местото на живеење, матичниот број, националноста односно државјанството и името на државата чие државјанство го поседувате...

Сте ги провериле новите биометриски пасоши? Во нив, во графата националност, што подразбира државјанство, пишува МАКЕДОНСКО/MACEDONIAN, што значи и МАКЕДОНЕЦ! Така им пишува на сите граѓани на Македонија, независно од нивното етничко потекло, затоа што по меѓународното право, националноста по автоматизам произлегува од името на државата! Односно, националноста е синоним за државјанството!“

Да, со евентуална промена на името на државата не се загрозува само идентитетот на етничките Македонци, туку директно се задира и во идентитетот на сите граѓани на нашата Република.

Впрочем и Стево Пендаровски во изјава[5], дадена за неделникот Република и објавена на Нет истиот ден како и онаа на Османи, тврди дека: „Проблемот со Грција не може да се реши со директни преговори без да се оштети националниот идентитет.“

Колку да сме на јасно.

No comments: