Македонски кирилични фонтови

Пред некое време за еден проект ми требаше македонски кириличен фонт, но не успеав да најдам некој кој би одговарал за потребата, па морав целиот текст да го преведувам на англиски и да барам другарче од англојазично говорно подрачје да ми го редактира и адаптира. Доколку имаше македонски кириличен фонт кој би одговарал за соодветниот проект, односно доколку имаше повеќе македонски кирилични фонтови ќе заштедев и време и нервози.

Оваа случка ме инспирираше во овој блог напис да направам листа на сајтови на кои може бесплатно да се симнат македонски кирилични фонтови.

1. List.mk
List MK Овде можете да најдете 32 македонски кирилични фонта (без кирилична поддршка) кои се нудат бесплатно за преземање.

2. Alati.org
Free Macedonian Fonts - поголем број на кирилични фонтови достапни благодарение на интернет страницата Alati.org.

3. Министерство за информатичко општество
МИО - Фонтови на Министерството за информатичко општество за проектот „Користи македонски фонтови“.

4. Dezen
Dezen - 10 Дизајнерски фонтови со поддршка. Убавото со овие фонтови е што се со подршка т.е. можат да се користат и при пишува на кирилица, но и на латиница.

1 comment:

Anonymous said...

10 Дизајнерски фонтови со поддршка
http://www.dezen.mk/fonts/212-10-fonts-cyrilic.html