Грбот е идеален...

Во написот "Macedonia" објавен на 13 декември 2014 година, на блогот Dibujo HERÁLDICO, на авторот Xavier Garcia, направена е анализа на предлогот за нов грб на Република Македонија.


Во написот кој што е на шпански јазик, авторот ја критукува круната на предлог грбот, како чуден спој помеѓу благородничка и мурална (градобранска) круна. Главниот заклучок во врска со предлог грбот е следниот:

"En definitiva y para acabar el escudo de armas es ideal, el timbre es para-heráldico y ya está."

Слободен превод:

На кратко, грбот е идеален, круната е пара-хералдичка.

Се надевам дека од Македонското Хералдичко Здружение на критиката за круната ќе излезат со одговор.

No comments: