Гоце Делчев

На денешен датум во 1903 година загинува македонскиот револуционер Гоце Делчев.

Ѓорѓи Николов Делчев (Кукуш, 4 февруари 1872 - Баница, 4 мај 1903) бил македонски револуционер, учесник во македонското револуционерно движење, деец на Македонската револуционерна организација, апостол и срцето на револуционерна Македонија, идеолог, организатор и водач на македонското револуционерно националноослободително движење кон крајот на 19. и почетокот на 20. век.

No comments: