Никола Карев

На денешен датум во 1905 година загинува македонскиот револуционер Никола Карев.

Никола Јанакиев Карев (Крушево, 23 ноември 1877 - с. Рајчани, Кочанско, 27 април 1905) бил македонски револуционер и социјалист, учесник во македонското револуционерно движење, член и раководител на Македонската револуционерна организација и раководител („претседател“) на Крушевската република.

No comments: