Споменик на паднатите борци - Скопје

Некогаш на кејот 13-ти Октомври, во Скопје, постоел Споменикот на паднатите борци.

Немам информации за тоа кога е изграден, знам само дека споменикот постоел во 1934 година, па веројатно е изграден во чест на паднатите борци (можеби српски) од Балканските војни.

Не сајтот Старо Скопје се спомнува за споменик на солунските војници кој постоел во периодот 1918 - 1928 година (можеби и пред и по тој период). Претпоставувам дека се работи за истиот споменик.

Во периодот 1918 - 1928 година, освен споменатиот сквер на улица Караѓорѓева, во градот имало уште четири сквера - на плоштадот Крал Петар, кај Споменикот на солунските војници, кај Железничката станица и кај Машката гимназија. Првите три биле целосно уредени и засадени со грмушки и цвеќиња. - Старо Скопје

Немам информации кога споменикот е отстранет, но истиот го немам забележано на фотографии по Втората светска војна.

No comments: