Павел Шатев

На денешен ден во 1951 година умира македонскиот гемиџија Павел Шатев.

Павел Шатев бил македонски револуционер и анархист, член на Гемиџиите и еден од солунските атенатори. Подоцна станува еден од основачите на ВМРО (Обединета), а по ослободувањето на Македонија - прв министер за правосудство. Бил член и на Масонската ложа.

No comments: