А милиони, а милијарди - исто ти се фаќа

Во напис објавен на веб страницата Макфакс на 16 јануари 2014 година, пишува:

„Градот Њујорк прифати да плати вкупно 18 милиони долари отштета за 1.800 лица кои го тужеа градот поради притворање за време на демонстрациите против конвенцијата на републиканците во 2004 година, во ек на војната во Ирак.“

И веројатно ништо не би било контроверзно и сомнително доколку насловот на овој напис не беше:


Па не е голема разлика меѓу 18 милиони и 18 милијарди долари, само 17 982 000 000 (седумнаесет милијарди, деветстотини осумдесет и два милиони) долари.

No comments: