Бел Стар

Некаде на почетокот од деведесетите години на минатиот век, во ревијата Макстрип, за прв пат во мојот т.н. живот прочитав стрип од македонски автор. Беше тоа стрип со преубавата шерифка Бел Стар, а впечатокот кој што тогаш ова дело го остави кај мене, е прилично свеж и ден денес, по повеќе од две декади.

Бел Стар, објавен во Макстрип

Бел Стар е стрип илустриран  од еден од нашите најдобри стрип автори Љупчо Филипов[1][2] по текст на Лес Лили. Откако ја исчитав епизодата, моите во тоа време детски очи сосема случајно го забележаа името на илустраторот. Македонско име, си помислив, но дали е можно?

Стрипот изгледаше преубаво. Исто како што немаше да ми изгледа веројатно дека „Бетмен“ е македонски филм, ми беше тешко да поверувам дека овој стрип е дело на македонски автор. Мислев дека поскоро се работи за некаква грешка.

Љупчо Филипов

Дотогаш имав исчитано италијански, француско-белгиски, американски стрипови, но не и македонски, па имав некое предубедување дека Македонците не ги бидува за стрип. Но Љупчо Филипов и неговата Бел Стар, за среќа, навреме ми ги исправија и проширија погледите во врска со ова.

[1] Љубомир Филиповски, Википедија
[2] Љупчо Филипов 1947-2000. Легенда на македонскиот стрип, можеби најплодниот стрип автор во историјата на Македонија, кој за жал веке не е меѓу нас. По него е именувана и наградата што се доделува секоја година на “Салонот за стрип” во Велес.
Роден е во 1947 г. во Скопје. Неговите кратки стрипови и илустрации се објавувани во многу стрип списанија и магазини во Македонија и на поранешните Ју простори, меѓу кои сараевскиот “Strip Art”, “Мак Стрип”, “Стрип Забавник”, “Nikad Robom”, македонски “Стрип Арт” и др. Во соработка со Ервин Рустемагиќ (сопственикот на Strip Art Features - SAF) има нацртано и објавено повеке стрипови, меѓу кои и неколку епизоди на “Veliki Blek” и “Lun Kralj Ponoci”. Познат е и по неговиот авторски стрип “Вили Вилд”. Има работено и стрипови за англиски и американски издавачи, од кои најпознат му е “Belle Tristar”... Исто така има изработено доста детски илустрации за сликовници и книги за скоро сите издавачки куќи од Македонија... Во последните години од животот се има пробано и во полето на анимацијата, а овде го паметиме по анимираниот филм за деца “Саки од Саканија”,Темник, Макстрип

No comments: