Киро Глигоров и Александар III Македонски

Поетска правда или иронија на судбината? ...

„Ние сме Словени дојдени во шести век на овие простори и немаме никаква врска со александровата цивилизација“, изјава на претседателот на Р. Македонија, Киро Глигоров.[1]


... Улицата која го носи името на човекот кој што тврдеше дека ние Македонците немаме врска со цивилизацијата на Александар Велики да го сече булеварот што го носи името на славниот војсководач.[1] „Глигоров за грчка „Прото тема“: Ние сме Словени“, Канал 5, 26 октомври 2009: „Ние сме Словени дојдени во шести век и немаме никаква врска со александровата цивилизација“. И 17 години по изјавата во Тирана првиот македонски претседател стои на истиот став. Киро Глигоров во интервју за грчкиот весник „Прото тема“ вели дека и сега верува во истото.

No comments: