Ѓурчин Наумов - Пљакот

На денешен датум* во 1904 година загинува македонскиот револуционер Ѓурчин Наумов - Пљакот. 

Ѓурчин Наумов - Пљакот бил македонски револуционер, учесник во македонското револуционерно движење, член и војвода на Македонската револуционерна организација.

*Како датум на неговото загинување се спомнуваат и 5, 16, 23 и 25 октомври.

No comments: