Македонија VS Република Македонија

Реакција на  Павле Филипов Васкопулос во врска со настанот спомнат во написот: „Аврамопулос до новинар на МИА: Ако си од Македонија зборувај грчки“:

„За жал македонски новинари, особено на клучни позиции, делуваат или наивно или полуписмено. Конкретно:

1.Кога македонски новинар прашува било кој Грк, дипломат или политичар, треба да се претставува дека е од РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА а не само од МАКЕДОНИЈА.

2. Така од една страна го форсира уставното име, а од друга страна на тој начин одзема секаков аргумент на Грците да манипулират со терминот Македонија, термин кој што во Грција означува грчки географски регион. Грчките дипломати и политичари, како Аврамопулос, се истренирани да шпекулират.

3. Кога македонски новинар има Грк за соговорник, а притоа го користи устаното име, префиксот РЕПУБЛИКА или REPUBIC OF пред терминот Македонија, сам по себе, одзема секаков аргумент на Гркот да манипулира со термините...“

No comments: