Ви ја окупираа земјата...

Извор на текстот: Македонци FB група:

„Ви ја окупираа земјата, ви ги утепаа родителите, ви ги урнаа домовите, вас ве избркаа од огништата, тие куќи што не ги урнаа ги дадоа на доселените Грци од Мала Азија.

Ги преименуваа реките, долините, планините, селата градовите. Ги преименуваа и по име и презиме тие наши што останаа. Ги асимилираа и до ден денешен не смеат да се пишат под вистинско име и презиме камоли да се декларираат според националната припадност.

А вие што направивте? Преговарате со нив за името на народот и нацијата, и во знак на протест си го сончате газот на плажите од каде залет фаќаа бомбардерите кои со напалм ги гореа коските на вашиот народ.“

По повод:  

Марија Митевска „За Македонците, Грција е најповолна за одмор“, Радио Слободна Европа, 01.08.2013:

„Н
ајголем дел од македонските граѓани избираат да го поминат летниот одмор во Грција ...Според податоците на грчката туристичка комора Македонците се трети по бројност туристи во земјата, по граѓаните на Германија и Кипар, а во земјата лани потрошиле 550 милиони евра.“

No comments: