Основни разлики меѓу патриот и квазипатриот

Неколку едноставни примери за тоа како полесно да ги разликувате патриотите од квазипатриотите:

Доколку замолите некој патриот за помош за било каков проект за доброто на Македонија тој доколку може ќе ви помогне без да се контрира со вас и без да навлегува во излишни филозофии.

Од друга страна пак ако за истото замолите некој квазиптриотот тој ќе ја занемари благородната суштина на иницијативата и ќе се фати за нешто тривијално кон кое ќе го насочи целокупниот фокус. Секогаш ќе најде влакно во јајцето дури и кога го нема и ќе си измисли изговор поткрепен со еден куп лажни докази само и само за да не помогне.

Варијатните со кои ќе те одбие од мое лично искуство се овие:

1. Ќе протестира дека наместо старото знаме со тн сонце од Кутлеш како дел од иницијативата е ставено актуелното знаме. ОК не е нелегитимно да протестира, старото знаме ни е во срцето на сите нас, ама знајќи дека се упатени на погрешно место ваквите протести не вродуваат со плод и служат само за лечење на личните фрустрации и дефокусирање од главната идеја.

2. Ќе ти напише дека не си ти тој којшто треба да се занимава со такви работи и дека има позаслужни Македонци кои треба тоа да го иницираат. А зошто тие негови позаслужни Македонци не го направиле тоа досега, зарем некој ги бранел?

3. Ќе ви забележи дека текстот не е напишан на македонски јазик, туку на англиски што е нормално во услови кога се цели (испраќа) до англојазично говорно подрачје (до човек којшто не разбира македонски). Да му пишеш на македонски јазик некому којшто не разбира македонски е сеедно како да си му пратил празно писмо.

4. Ќе ви рече дека како горд Македонец за него е навредливо и е под неговата чест да моли некого за нешто, а вие единствено што барате од него е да помогне некоја институција или сајт да престане да не фиромизира. Во книгата на патриотот фиромизирањето е многу поголема навреда одошто некого да се замоли (протестираш за) да престане да ја нарекува нашата земја со привремената референца.

1 comment:

Internet Macedonian said...

Благодарност до порталот Република, за споделувањето на написот „Основни разлики меѓу патриот и квазипатриот