Поранешна Отоманска Провинција Грција

Како што веќе веројатно на сите ни е познато, на сајтот Google maps, Македонија на англиски јазик е напишана како „Macedonia“ со додаден во заграда акроним од привремената референца*, поради задоволување на спротивните на меѓународното право барања на официјална Атина.

Веројатно ова му послужило како мотив на некој непознат македонски Интернет борец, за во називот на граничниот премин помеѓу Република Македонија и Република Грција, кај Дојран, нашиот јужен сосед да го именува како: „Поранешна Отоманска Провинција Грција“ на македонски јазик, односно „Former Ottoman Province of Greece“ на англиски јазик.

Погледнете на сликата (принтскрин):


Кликнете на сликата (принтскрин) за целосен размер или директно посетете ја оваа локација на мапата на Google maps - врска.

* на македонски јазик пак, е напишана „Македонија“ без додавки.

No comments: