Свеста на македонскиот народ за своето античко-македонско наследство

Од одредени групации во македонското општество не еднаш сме слушале дека поврзувањето на античка Македонија со Македонија денес е вештачки процес, донесен по диктат од актуелната владејачка гарнитура и дека истиот е насилно наметнат врз Македонците. Во овој напис би сакал преку неколку фотографии направени низ градот Штип да го покажам спротивното, односно дека и самиот македонски народ е високосвесен и се чувствува како потомок на античко-македонската цивилизација, до толку што мотиви од тоа време избрал да ги постави за логоа на своите компании.


Во штипската населба „Осми Ноември“ е лоцирана продавницата „Александар-М“.

Покрај тоа што името на оваа продавница можеби е кратенка од името на најславниот македонски крал и војсководач Александар III Македонски, и на самото лого има поставено античко-македонски симбол шеснаесетзрачно златно сонце (попознато како сонце/ѕвезда од Кутлеш/Вергина).


Но ова не е единствената продавница во Штип, во чие што лого е вметнат античко-македонскиот симбол. Истиот може да се види и на логото на маркетот „Сонце“ кој што се наоѓа на улица „Сремски фронт“ во населбата „Сењак“ (карши печатницата Полиестердеј).Кога некој би спорел дека актуелната власт го има инспирирано сопственикот на овој маркет да го „антиквизира“ неговото лого, само би споменал дека маркетот постои од 2000 година, а логото оттогаш до денес е истото.

Естетската вредност на двете споменати логоа е тема за друг разговор, поентата на овој напис е дека свеста на македонскиот народ за своето античко-македонско наследство постои и дека истата зазема прилично висока позиција.

И на самата порта на влезот на куќата до маркетот „Сонце“ може да се види поставено метално шеснаесетзрачно сонце (попознато како сонце/ѕвезда од Кутлеш/Вергина). Вакво нешто имам забележано на повеќе порти на приватни домови низ Штип, но засега не располагам со фотографии за потврда.

Фото и текст: А.С.

No comments: