За многу години Илинден

Граѓаните на Македонија имаат две огромни причини за да го слават денешниот датум.

На 2 август 1944 година во манастирот Прохор Пчински е одржано првото заседание на АСНОМ, а на истиот датум во 1903 година е започнато Илинденското востание. Токму затоа Панко Брашнаров ќе го започне заседанието на АСНОМ со зборовите: "Денеска е вториот Илинден, последен Илинден на неслободна Македонија, се ставаат темелите на македонската држава"

Честит Илинден на сите граѓани на Република Македонија!


Знаме на Народна Република Македонија (1944-1946) ЛИНК

No comments: