Сончарење - соларна јога

Емисија за граничните области од науката Na Rubu Znanosti, и претходно сум ја споменувал на овој блог.[1] Во епизодата од 18.03.2011, насловена како Sungazing tri godine kasnije од оваа култна хрватска емисија се обработува феноменот сончарење (sun gazing) или соларна јога. Еден од соговорниците во оваа епизода и практикант на соларна јога е Македонецот Димитри Патчев (12:20).

Водителот Крешимир Мишак, откако слушна дека неговиот соговорникот во студиото ја спомнува Македонија, го најави Димитри Патчев со следниве зборови (11:30).

„Интересно е што ја спомнавте Македонија, станува збор за мал синхроницитет. Во нашиот следен прилог соговорникот, очигледно според своето име и говорот макар што го најдовме во нов Загреб, всушност потекнува од Македонија. Мислам дека ги споменуваше роднините во Охрид или слично...“

Целата оваа интересна епизода можете да ја погледнете на видео:[1] Македонските мистерии на "Na rubu znanosti"

No comments: