... Doesn't care about people

Саут Парк (South Park)[1], сезона 8, епизода 8, училиштето мора да ја смени маскотата крава, поради протестите на PETA[2]:

Mr. Garrison: Now children, it's not that bad. There's plenty of great new mascots on the sheet to choose from. The Hurricanes, the Blizzards, the Redskins, the Indians...

Wendy: But aren't Indians and Redskins just as offensive?

Mr. Garrison: No, those are fine. PETA doesn't care about people.

На 11 март оваа година, ЕУ конечно ја забрани продажбата на козметички производи тестирани врз животни. Иницијативата за забрана на ваквите производи наречена „Say NO to CRUEL COSMETICS“ ја предводеше The European Coalition to End Animal Experiments (ECEAE). На сајтот www.nocruelcosmetics.org каде што е поставена петицијата за оваа иницијатива, сега стои испишано:

We did it!

After 23 years of hard-fought campaigning by the ECEAE, the European Union is finally set to ban the sale of all new animal tested cosmetics on 11th March 2013. Europe has listened - and said No to Cruel Cosmetics!

We couldn’t be happier for the animals. Thank you to everyone who has supported our campaign.

И самиот јас ја поддржував и продолжувам да ја поддржувам идејата за ваквата иницијатива. Во овој контекст би спомнал и дека пред околу една година за нејзина поголема популаризација во Македонија се понудив без никаков надомест да го преведам текстот од петицијата на македонски јазик [3]. Па сепак од другата страна наидов на некооперативност и лицемерие.


Којзнае зошто, можеби затоа што овие животнољубци немаа ниту трошка почит кон правото на неколку милиони Македонци да се нарекуваат онака како што се нарекуваат со векови. На истиот сајт (во листата на земји на петицијата) наместо уставното име на нашата земја беше и сè уште е испишана времената референца. Поради ова, исто така пред околу една година, контактирав неколку од челните луѓе на коалицијата, со молба нашата татковина да престанат да ја ословуваат со времената референца, но ниеден мој обид не вроди со плод.

За проблемов со именувањето на нашата земја на сајтот www.nocruelcosmetics.org (во листата на земји на петицијата), во мај 2012 година ги контактирав Анима Мунди, поради тоа што во Скопје го организираа настанот „Кажи НЕ на сурова козметика“[4][5], кој што беше дел од иницијативата на ECEAE „Say NO to CRUEL COSMETICS“:

...No cruel cosmetics на нивниот сајт, односно на петицијата, во листата на земји нè ФИРОМизираат (нè имаат заведено под привремената референца - Macedonia, the former yugoslav Republic of).

http://www.nocruelcosmetics.org/sign_up.php

Не е фер асоцијација која што кажува дека се залага за правата на животните да не почитува човекови права.
Јас им пишав повеќе пати како што секогаш правам кога ќе видам дека некој нè ФИРОМизира, но од таму останаа игнорантни на моите посочувања.

Би те замолил и тебе, а и вас како организација ако не ви е тешко да им пишете со барање да престанат да нè фиромизираат.


Сепак вашиот збор како организатори на нивната кампања во Скопје (http://www.nocruelcosmetics.org/article.php?pid=80&post_url=the-no-cruel-cosmetics-campaign-reaches-skopje) за нив вреди далеку повеќе од мојот и има поголема тежина.

Ако ви треба посочување на факти зошто треба да нè именуваат со Македонија (или Република Македонија) пиши ми - со драго срце ќе помогнам во тој дел...

Немам идеја дали од Анима Мунди презеле некое дејствие или пак не, поради едноставниот факт што од таму не ме удостоија со никаков одговор.

И за крај:

The European Coalition to End Animal Experiments doesn't care about people

[1] South Park, Wikipedia
[2] People for the Ethical Treatment of Animals, Wikipedia
[3] Текстот од петицијата беше достапен на повеќе јазици меѓу кои: англиски, германски, бугарски, хрватски, чешки, дански, естонски, фински, француски, грчки, унгарски, италијански, шпански, полски, норвешки, романски, португалски, словачки и словенечки.
[4] Кажи НЕ на сурова козметика!/Say NO to cruel cosmetics! „Здружението за заштита на животни „АНИМА МУНДИ“ во соработка со „МОЈА КОЗМЕТИКА“ (www.mojakozmetika.mk) организираше настан на 22.04.2012 (недела) пред спомен-куќата на Мајка Тереза во центарот на Скопје со наслов „Кажи НЕ на сурова козметика“. На настанот делевме инфо-материјали и собиравме донации и потписи. “
[5] The No Cruel Cosmetics campaign reaches Skopje

No comments: