Не можеме да го решиме спорот за името

Би сакал да ја препорачам колумната на Дарко Јаневски, од 19/04/2013 (16:11), насловена како „Не можеме да го решиме спорот за името“. 

„Сè на сè, кога е во прашање пораката „решете го спорот“, се чини таа е упатена на погрешна адреса. Ние не можеме да го решиме тој спор затоа што ние не сме го ни создале. Спорот може да го реши само земјата, односно можат да го решат само тие земји што го создале и кои го поддржуваат неговото егзистирање.“

Ова всушност ме потсети на еден напис со наслов „Ние да го решиме спорот што тие го изродија?“, објавен на блогов на 06/12/2012 година, во кој меѓу другото, пишува:

„Спорот со името не е проблем кој што го создаде Македонија и сама на себе си го наметна. Спорот со името е проблем кој што го создаде една земја членка на неговата таканаречена Европска Унија и таа има морална одговорност да му стави крај.

Тоа што Европската Унија за дисциплинирањето на својата неодговорна земја членка и запирањето на овој апсурден спор не прави ништо, ја прави соучесник на Грција и подеднаков виновник за овој геноциден акт против Македонија и против Македонскиот народ.“

No comments: