Култра - фестивал на театар и краток филм

Универзитетот „Гоце Делчев“ - Штип годинава по третпат ќе го организира Фестивалот на театар и краток филм „КУЛТРА“. Фестивалот кој има за цел да им даде креативен простор на сите млади и независни уметници кои храбро експериментираат со уметничките изрази користејќи нови форми за уметничка комуникација годинава ќе се одржи во периодот од 18 до 20 април во Мултимедијалниот центар на УГД. Неодамна по извршената селекција комисијата од Универзитетот „Гоце Делчев“ ја утврди програмата. Во програмата се вклучени стилски и жанровски различни претстави и филмови. На отворениот повик за учество беа пријавени голем број филмови од млади автори и голем број претстави од независни театри

По селекцијата се направи програмата на третото издание на Фестивалот на театар и краток филм „КУЛТРА“.

18 април (четврток)
19.30 часот: Проекција на кратки филмови
-„Out of the box“ – Кристина Гацова 0’ 40”
-„Hit that” – Панче Пренџов 2’ 41”
-„Птица на станица“ – Тамара Котевска 15’
-„In reverse“ – Ана Јакимовска 14’ 33”
-„On our way home“ – Дина Дума 7’ 13”
-„Статус: Во неволја“ – Елеонора Венинова 15’
-„Рефлексија“ – Светoслав Подлешанов 1’
-„Душан“ – Илија Цветковски 10’ 14”
-„Note“ – Кристина Гацова

20.30 - 21.00 часот: Џез трио (Горан Кавраков, Филип Крстевски, Боро Шопов), локација: студентско бифе на економски факултет

21 часот: Театарска претстава „Во потрага по Данил Хармс“ - Играат: 14 актери/студенти во класата на проф. Сузана Киранџиска и асс. Кристина Леловац при ФДУ

19 април (петок)
19.30 часот: Проекција на кратки филмови
-„Неостварени желби“ – Kирил Каракаш 13’
-„Just another day“ – Кристина Гацова 1’ 21”
-„Шега“ – Михаил Димитров 4’ 04”
-„Три бои модро“ – Сандра Ѓорѓиева 6’ 18”
-„Wrath of woman“ – Горјан Атанасов 5’ 25”
-„Мrs. Rubin” – Костадин Атанасов 19’ 05”
-„Магдалена“ – Андреј Цветановски 14’ 29”
-„Hands free“ – Кристина Гацова 0’ 34”
-„Повик“ – Надежда Панов 2’15”

21 часот: Театарска претстава „Соочување“

Играат: Наталија Теодосиева, Бојан Лазаров (класа на Владимир Милчин, ФДУ), Ангела Стојановска, Мартин Манев, Ангела Димитрова, Стефан Вујисиќ (класа на Мими Таневска, ФДУ).

20 април (сабота)
19.30 часот: Проекција на кратки филмови
-„Линија“ – Надежда Панов 0’ 32”
-„The World Outside my Window" – Кристина Гацова 0’ 54”
-„Аlarm“ – Ана Алексовска 12’ 10”
-„А каде сум јас тука“ – Христина Цветановска 10’
-„Тркала“ – Андреј Георгиев 10’
-„Big Petar“ – Лавинија Софрониевска 10’
-„Last confession“ – Ибрахим Деари 16’ 48”
-„Автопортрет“ – Надежда Панов 2’ 54”

21 часот: Театарска претстава „Љубовникот“

По текст на Харолд Пинтер, во изведба на Теоман Максут и Аница Бенинова. (ЕСРА


Сите настани ќе се одвиваат во Мултимедијалниот центар на УГД.

Влезниците ќе бидат пуштени во продажба веќе од 15 април во книжарницата на економскиот факултет при УГД по цена од 200 денари (блок влезници) и 80 денари (дневни влезници)

1 comment:

Anonymous said...

слики одмартинманев клајте