Најтежок пораз со само 115 гласа

Во статијата „Најтежок пораз на СДСМ на локалните избори во историјата на независна Македонија“ (Бр. 15250), објавена вчера (сабота, 30 март 2013), нејзиниот автор, новинар од Вечер, напишал дека поразот со само „115 гласа разлика е најголемиот пораз на СДСМ на едни локални избори во историјата на независна Македонија“.Или поразот сепак не е најтежок или пак некому математиката не му е силна страна :)

Дел од оние кои што го направија истиот гаф се:


Евидентно е дека некои препишувале без воопшто да проверат, но од кого?

Всушност вистината е дека се работи не за 115, туку за околу 115 000 гласови, што може да се види на сајтот на Република (напомена: и Република во прво време објавија дека се работи за 115 гласови, за подоцна да ја исправат грешката).

No comments: