Вардарска Македонија ???

На A1 телевизија во врска со најновата шпекулација на грчките медиуми (Антена Телевизија и Катимерини) околу последниот предлог за името - Република Вардарска Македонија, беше кажано:

Според атинските гласила, името на најдолгата река во државава ги исполнува барањата на двете страни, како географска одредница со која би се разликувале Република Македонија и истоимениот регион во Северна Грција.

Алооо. Кој истоимен грчки регион. Има ли во Грција регион Република Македонија? Не е ли доволно тоа Република пред Македонија за да се прави разлика помеѓу регионот во Грција и нашата држава?

Дека не се работи за правење разлика очевадно стана по протестите на грчките службеници по повод придавката "македонско" претседателство. Не се работи за правење разлика се работи за присилно бришење на нашиот идентитет.

И за крај "најдолгата река во државава" не тече ли и во окупираниот дел на Македонија од Грција?

1 comment:

Dj Macedon said...

Луди се бе...каква вардарска каква северна.....на референдум ќе видиме кој ќе биде за северна или вардарска македонија....